Αρχική σελίδα » Διάγνωση – Εξωτερικά Ιατρεία » Κλινικό έργο Γαστρεντερολογίας

Κλινικό έργο Γαστρεντερολογίας

Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας νοσηλεύει ασθενείς στην κλινική που καλύπτουν όλο το φάσμα της Γαστρεντερολογίας και αντιμετωπίζει διαγνωστικά και θεραπευτικά γαστρεντερολογικά περιστατικά στο εξωτερικό γαστρεντερολογικό και ενδοσκοπικό ιατρείο στο ΓΝΑ Λαϊκό.

Σε καθημερινή βάση νοσηλεύονται ασθενείς με γαστρεντερικές εκδηλώσεις στην Παθολογική Φυσιολογία ενώ εβδομαδιαίως εκτιμώνται στο εξωτερικό ιατρείο περίπου 20 νέοι ασθενείς . Παράλληλα καλύπτει συμβουλευτικά και αντιμετωπίζει από κοινού ασθενείς  του ανοσολογικού-ρευματολογικού, του αιματολογικού, λοιμωξιολογικού και του ενδοκρινολογικού τμήματος της Παθολογικής Φυσιολογίας καθώς και αμφότερες τις χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου και περιστατικά της ουρολογικής και γυναικολογικής κλινικής. Ετησίως πραγματοποιούνται 2500 ενδοσκοπήσεις πεπτικού διαγνωστικές και θεραπευτικές. 800 νέα περιστατικά ετησίως προσέρχονται στο εξωτερικό γαστρεντερολογικό ιατρείο και διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 15 σπάνια νοσήματα.

Το Τμήμα διεκπεραιώνει περιστατικά που αφορούν σε όλη την κλινική Γαστρεντερολογία και ιδιαίτερα

  • Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και όλη την νοσολογία οισοφάγου-στομάχου-δωδεκαδακτύλου (π.χ. πεπτικό έλκος και επιπλοκές, γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος- οισοφάγος Barrett, αυτοάνοση γαστρίτιδα κλπ)
  • Λοιμώξεις κατώτερου πεπτικού με ιδιαίτερη έμφαση στο Clostridiodes difficile
  • Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου
  • Λειτουργικές παθήσεις (Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, λειτουργική δυσπεψία)
  • Ηωσινοφιλικές διαταραχές πεπτικού (οισοφαγίτιδα, γαστρεντερίτιδα)
  • Νευροενδοκρινείς όγκοι πεπτικού
  • Προσυμπτωματικός έλεγχος (κολονοσκόπηση)- Πολύποδες πεπτικού
  • Σύνδρομα οικογενούς πολυποδίασης
  • Γαστρεντερικές εκδηλώσεις αυτοανόσων νοσημάτων
  • Ογκολογία πεπτικού

Το ενδοσκοπικό ιατρείο του Γαστρεντερολογικού Τμήματος διαθέτει δύο αίθουσες ενδοσκοπήσεων στις οποίες διενεργούνται διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις πεπτικού (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, εντεροσκόπηση, εξέταση λεπτού εντέρου με βιντεοκάψουλα), επείγουσες (π.χ. αιμορραγία πεπτικού- αιμόσταση- αφαίρεση ξένων σωμάτων), θεραπευτικές- επεμβατικές (π.χ. πολυπεκτομές, καυτηριασμός αγγειοδυσπλασιών, τοποθέτηση ενδοπροθέσων, απολίνωση κιρσών, διαστολές στενώσεων, τοποθέτηση γαστροστομίας).

Παράλληλα το Γαστρεντερολογικό τμήμα συνεργάζεται με το Αλλεργιολογικό τμήμα του ΓΝΑ Λαϊκό στα πλαίσια του Κέντρου  Εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια και πολύπλοκα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα, πρωτοπαθούς χυμικής ανοσίας-ανεπάρκειας συμπληρώματος -κληρονομικό αγγειοοιδημα και με το Centre of Εxcellence στην διάγνωση και αντιμετώπιση των νευροενδοκρινών όγκων του ΓΝΑ Λαϊκό.